یکی از جذاب ترین و تاثیرگذارترین انواع الگوهای طراحی باغ که هنوز توانسته جایگاه خود را در دنیای مدرنیته به خوبی حفظ کند، طراحی باغ سنتی است. طراحی باغ سنتی با داشتن المان های فرهنگی و پیشین، به شکلی یکی از بهترین انواع طراحی فضای باغ و محوطه های سرسبز بوده که همچنان تا حدود زیادی گوی رقبت را از سایر الگوهای مترقی ربوده است. در حقیقت چیزی که باعث می شود همچنان به فضای سنتی بیش از مدرنیته در محوطه های سرسبز علاقه مند باشیم، روح طبیعی است که در چنین محیط هایی جریان داشته و به نوعی با ترقی گرایی در تضاد است.
بشر امروز مدت ها است که می خواهد از چهارچوب فلزی آپارتمان ها و برج ها بیرون زده و مایل نیست دوباره خود را در فضایی مدرن و ماشینی بیابد. از این روی طراحی باغ سنتی طرفداران زیادی داشته و هنوز مردم زیادی عاشق چنین سبک و سیاقی در باغات و محوطه های سرسبز هستند. اما ببینیم طراحان و مجریان چنین سبکی برای ایجاد یک باغ سنتی از یک باغ معمولی، باید چه اقداماتی انجام دهند.
اصول و جزئیات طراحی باغ سنتی + هزینه ها
یکی از نخستین مراحلی که باید در طراحی باغ سنتی مورد توجه قرار گیرد، محوطه سازی اصیل است. شاید در ساخت یک باغ فانتزی یا به هر شکلی مدرن، محوطه سازی به شکلی تصادفی پیش رفته و تابع قوانین دیگری باشد؛ اما در طراحی باغ به شکل قدیمی و فرهنگ پیشین، محوطه سازی تابع اصولی بوده و در هر فضاسازی اصل جایگیری گیاهان و محوطه سازی برای خانواده ها به عنوان تفرجگاه در نظر گرفته می شود. یکی از اصول مهمی که در باغ های سنتی باید به آن پرداخته شده و مورد توجه قرار گیرد؛ اصل خانواده انگاشتن مدعوین به باغ و فضاسازی با همین قصد و نیت است.
از این روی در باغاتی که قرار است محل رفت و آمد بوده یا به عنوان یک فضای تفریحی مورد استفاده قرار بگیرد، این اصل حاکم بوده و بر طبق آن پیشروی در محوطه سازی باغ و جایگذاری محل های رفت و آمد یا نشستن و برخاست، صورت می گیرد. در واقع در این شکل از طراحی باغ، آسایش و رفاه افرادی که از فضای آن استفاده می کنند، در قالب خانواده های بزرگ دیده شده است و این را باید فاکتوری جدانشدنی از باغات سنتی دانست.
در طراحی باغ سنتی از چه گیاهانی استفاده می شود؟
شاید انتظار داشته باشید که حتما در یک طراحی باغ سنتی به سراغ گیاهانی برویم که دارای اصالت فرهنگی و قدیمی بوده و به نوعی با دیدن آن ها به یاد باغات قدیمی بیفتیم. اما جالب است بدانید که لزوما قرار نیست یک باغ سنتی، مملو از گیاهانی باشد که شناخت آن ها در ذهن و روح ما با قدمت زیادی همراه بوده است. بلکه در این باغات، نفس چیدمان گیاهان و گل ها است که اهمیت دارد و در صورتی که این نفس چیدمان به درستی انجام پذیرد، می توان از تمام گل ها و گیاهان معروف روز در چنین باغی استفاده کرد. به این ترتیب کافی است که الگوی درستی برای کاشت گل و گیاهان داشته و هرگز بی گدار در این خصوص به آب نزنید. شما باید از پیش به درستی بدانید که کدام قسمت از باغ قرار است به چه چیزی اختصاص یابد و درست به همین دلیل است که نقشه کشی پیش از شروع به احداث باغ یا تغییر آن، لازم خواهد بود. با در دست داشتن نقشه، به درستی می دانید که قرار است در هر بخش از آن چه اتفاقاتی بیفتد و چطور می توان بهترین بهره وری را از فضای موجود داشت.
المان های تکمیلی باغ های سنتی کدامند؟
برای آن که یک باغ، جلوه سنتی به خود گرفته و ماهیت آن به این شکل تغییر پیدا کند، نیاز به استفاده از المان های تکمیلی چون آلاچیق، چایخانه و … خواهد بود. بسته به این که فضای باغ تا چه اندازه پتانسیل داشته باشد، از این تجهیزات و امکانات تکمیلی استفاده خواهد شد. حتی شکل نورپردازی در فضای باغ سنتی متفاوت از چیزی است که در باغ های مدرن و مترقی می بینیم و این نورپردازی باید با بهره گیری از الگوی معماری سنتی و فرهنگ ایران زمین، طراحی و ایجاد شود. استفاده از نورهای رنگی سرخ و زرد در نورپردازی محیط های سنتی با تاثیرپذیری از اورسی های معماری اسلامی ایرانی، جلوه ای قابل توجه به محوطه فضای سبز خواهد داد.
همین طور در خصوص مسیر پیاده روی تعبیه شده در باغ، به کار بردن سبک مسیرسازی سنتی با استفاده از قلوه سنگ های با طرح سنتی یا موزاییک هایی که چنین سبک و سیاقی داشته باشند، مفید خواهد بود. این به همراه استفاده از فانوس های ایستاده در طول مسیر جهت روشن کردن در ساعات تاریکی شبانه روز، می تواند جلوه و احساس به مراتب جذاب تر و تاثیرگذارتری به محیط ببخشد.
تهران گاردن طراح و مجری طرح های ایجاد باغ و فضای سبز، نمونه کارهای طراحی باغ به شکل سنتی را در کارنامه خود داشته و بهترین خدمات در این حوزه را ارائه می دهد.
طراحی باغ و باغچه
تصور بسیاری از افراد در طراحی باغ و باغچه این است که با استفاده از گل ها و گیاهان مختلف، بوته ها و درختان می توانید مکانی زیبا و شگفت انگیز خلق کنید. اما آیا این به تنهایی امکان پذیر است؟
تنها استفاده از گل ها، گیاهان و درختان مختلف برای به دست آوردن بهترین و ایده آل ترین طراحی باغ سنتی کافی نیست. یکی از مهم ترین المان های موثر در طراحی باغ باید به آن توجه ویژه ای داشته باشیم و می تواند در زیباتر شدن باغ سنتی نقش بسزایی داشته باشد، ایجاد فضای سبز و باغچه در ساختار اصلی باغ است. توجه به ترکیب و هارمونی رنگ ها همراه با گیاهان کاشته شده و مصالح به کار رفته در طراحی باغ سبب ایجاد یک پانورامای زیبا و آرامش بخش می شود.
سخن پایانی
در بالا به مختصری در خصوص نحوه طراحی باغ سنتی و فضاسازی آن اشاره کردیم. چیزی که در یک باغ سنتی نیاز داریم، استفاده از مولفه هایی است که بتوان از طریق آن ها، شمایل و حال و هوای باغ را به شکل فرهنگ و سنت ایران زمین شکل داد و همان احساس را حین قدم زدن در آن بازیافت. شما چه موارد دیگری را در این خصوص دخیل می دانید؟ نظرات و پیشنهادات خود را با ما و دیگر کاربران وبلاگ تهران گاردن در میان بگذارید.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
روز خوش قصد ساخت یک ویلا تریپلکس فوق لاکچری را دارم از نمونه کارهاتون خیلی خوشم اومد میتونم به صورت حضوری برسم خدمتون؟
خسته نباشید طراحی روف گاردن در حیاط هم انجام میدین؟