طراحی ویلا در شیب می تواند ویویی ابدی و زیبا از جنگل یا دریا را برای شما به ارمغان آورد. طبیعت در زمین های شیب دار بکر و دست نخورده است. بنابراین اگر مایلید تا ویلای شما در فضایی دنج و آرام ساخته شود، می توانید از میان گزینه های مختلفی که پیش روی شماست، ساخت ویلا در زمین شیب دار را انتخاب کنید. از آنجایی که ساخت و ساز در زمین شیب دار همواره با موانع و چالش هایی همراه است، باید از راهنمایی ها و کمک یک فرد یا گروه متخصص در این زمینه استفاده نمایید.
انتخاب زمین مناسب، اولین مرحله ای است که باید برای طراحی ویلا در شیب پشت سر بگذاریم، بنابراین هر چقدر در این مرحله دقت بیشتری به خرج داده شود، مراحل بعدی پروسه ساخت ویلا با سهولت بیشتری پیش می رود.
طراحی ویلا در شیب با اصول مهندسی
طبیعتا هر سازه ای برای اینکه بهترین کارایی را داشته باشد، باید طبق استانداردها و اصول مهندسی ساختمان بنا گردد. متاسفانه بسیاری از سازه هایی که می بینیم، به دور از اصول و قواعد مهندسی ساخته شده اند و همین مورد سبب می شود تا ساکنین، احساس راحتی و آسایش در آن مکان را نداشته باشند. طراحی و اجرای ویلا در شیب، به دلیل موقعیت خاصی که دارد، به تخصص و تجربه بیشتری هم نیازمند است. برای مثال، اگر ترازبندی ها در طراحی این مدل ویلا ها به درستی انجام نگیرد، ستون های سازه تحمل وزن بار ساختمان را ندارند و ممکن است با کوچکترین لرزه ای، فرو بریزند.
به منظور آشنایی بیشتر با مراحل مختلف طراحی ویلا در زمین های شیب دار، اطلاعات مفیدی را در این زمینه با شما به اشتراک می گذاریم.
ساخت ویلا در زمین شیبدار
بدیهی است که هر زمین با توجه به منطقه ای که در آن واقع شده، دارای مشخصات خاص خودش باشد. در شمال ایران که از یک سو به دریا و از سوی دیگر به کوه منتهی می شود، هم زمین های مسطح و هموار و هم زمین های شیبدار داریم. در سال های گذشته، ساخت و ساز در زمین های هموار به حد اشباع رسیده است و تقریبا در تمامی نقاط آن، پروژه های ویلاسازی در جریان است.
بنابراین عجیب نیست که فردی بخواهد برخلاف دیگران، ویلای خود را در زمین های دامنه کوه بنا کند. در شمال ایران، به خصوص در استان گیلان، از این دست زمین های شیبدار در مناطق بکر و دست نخورده بسیار است که باب ویلاسازی می باشد.
اصول طراحی ویلا در شیب
زمین های واقع شده در دشت، سطحی صاف و هموار دارند و حمل مصالح به محل پروژه آسان تر است. همچنین روند اجرای پروژه با سرعت بیشتری جلو می رود. اما زمین های مناطق کوهستانی، وضعیتی متفاوت از زمین های واقع در مناطق هموار دارند. مهم ترین وجه تمایز آن ها، شیب دار بودن است. زمین های مناطق کوهستانی در ارتفاع مشخصی از سطح دریا قرار دارند. این زمین ها -به ویژه در دامنه کوه- طرفداران زیادی هم دارند. جرا که به علت بودن در ارتفاع، ویوی بهتری را ارائه می دهند. همچنین به دلیل فاصله زیاد از منطقه شهری و محل عبور و مرور اتومبیل ها، آب و هوای مناسب تری نیز دارند.
اما اگر زمین شیبدار را برای ساخت ویلای خود انتخاب کردید، اصول و قواعدی در این زمینه وجود دارد، که باید به آن ها پایبند باشید. در غیر این صورت، نتیجه کار هیچ شباهتی به خواسته شما نخواهد داشت. از جمله اصولی که باید برای طراحی ویلا در شیب لحاظ کنید، انتخاب زمین مناسب است. در ادامه موارد مهم را با یکدیگر مرور می کنیم:
آنالیز زمین شیب دار
معمولا زمین هایی که در دامنه کوه ها قرار گرفته اند، دارای درجات مختلفی از شیب بوده و زوایای گوناگونی نسبت به سطح دریا هستند. بنابراین برای طراحی و ساخت ویلا در چنین زمین هایی، باید ابتدا از درصد شیب آن ها مطلع شد تا طبق ساختار و قوانین مربوط به آن ها، رفتار شود.
برای طراحی ویلا در زمین شیب دار، مرحله اول آنالیز زمین است. به همین منظور باید از یک تیم مهندسی قوی در زمین ساخت و ساز کمک بگیریم. تیم مهندسی با حضور در محل پروژه، علاوه بر آنالیز چشمی، یک نقشه برداری دقیق از زمین انجام می دهند.
طراحی پلان ویلا در زمین شیب دار
پس از آنالیز دقیق توسط تیم نقشه برداری و گرفتن تاییدیه، مرحله بعدی پروژه به اجرا در می آید. یعنی طراحی پلان اولیه ویلا با توجه به آنالیزی که تیم نقشه بردار انجام داده است. در واقع میزان و درصد شیب زمین، یکی از موارد تاثیرگذار در مرحله طراحی پلان اولیه خواهد بود. اگر نقشه برداری به صورت دقیق انجام نگرفته باشد، پلان اولیه نیز قابل استناد نیست و بایستی تمامی مراحل، مجددا انجام شود. اینجاست که اهمیت همکاری با یک تیم حرفه ای آشکار می شود. مجموعه تهران گاردن با بهره گیری از مهندسانی خلاق، دقیق و با استعداد، آماده انجام انواع پروژه های طراحی ویلا، طراحی داخلی ویلا، محوطه سازی باغ و اجرای روف گاردن می باشد.
انتخاب مصالح قوی برای طراحی ویلا در شیب
زمانی که قصد طراحی و ساخت ویلا در زمینی شیب دار را دارید، باید در مورد نوع مصالح انتخابی خود، با مدیریت پروزه طراحی ویلا در شیب، مشورت کنید. نکته ای که در مورد انتخاب مصالح برای ساخت ویلا در شیب باید در نظر بگیرید، استحکام و استقامت آن ها در برابر فشار مضاعف بار سازه در زمین های شیب دار است. چرا که به دلیل شیب دار بودن زمین، بار یکسانی به تمامی قسمت های سازه وارد نمی شود و میزان فشار در قسمت هایی، بیشتر از سایر نقاط است.
همچنین، با در نظر گرفتن این موضوع که ویلا در یک زمین شیب دار ساخته می شود، استفاده از مصالحی با تراکم بالا نیاز است تا دارای حداقل تراکم گرمایی بوده و رطوبت را در خود نگه ندارند.
توجه به میزان فرسایش خاک
زمانی که برای ساخت ویلا در شیب اقدام می کنید، یکی از فاکتورهای بسیار مهم که باید به آن توجه داشته باشید، میزان فرسایش خاک است. در شرایطی که زمین مورد نظر شما دارای پوشش گیاهی متراکم یا حداقل متوسط نباشد، میزان فرسایش خاک باید با حساسیت بیشتری بررسی شده تا در آینده مشکلی از این بابت برای سلامت سازه به وجود نیاید. بنابراین در هنگام پی ریزی ساختمان، حتما تدابیر لازم برای تقویت پایه های زیربنا، اتخاد و اعمال گردد.
عدم هم راستایی سطح ویلا با شیب زمین
در طراحی ویلا در شیب باید به شکلی فرایند کار صورت گیرد که به هیچ روی ویلا با سطح و شیب هم راستا نباشد. در واقع اگر ویلا را با شیب موجود زمین، هم راستا قرار دهیم، زمینه سقوط پروژه را فراهم کرده ایم. این موضوعی است که توسط تیم مهندسی طراحی و ساخت مدنظر قرار گرفته و حتما در پلن اولیه و اجرای طرح نیز اعمال خواهد شد. در واقع این مورد یکی از پایه های مهندسی ساخت ویلا در زمین های شیب دار بوده و نمی توان به صورت سلیقه ای با آن برخورد داشت.
ذکر چند نکته اساسی برای طراحی اصولی ویلا در شیب
از آنجایی که طراحی ویلا در شیب تفاوت های بسیار عمده ای با طراحی ویلا در زمین مسطح دارد، رعایت یکسری نکات در مراحل اجرای این پروژه ها ضروری است. برای مثال، اگر فوندانسیون به صورت اصولی انجام شود، ساختمان در معرض ریزش قرار دارد. به همین منظور، نکاتی را که منجر به یک طراحی ایده آل برای ساخت ویلا می شود را به شما به اشتراک می گذاریم.
استفاده از روش فوندانسیون پی پله ای
بهترین نوع فوندانسیون برای طراحی ویلا در زمین هایی با شیب نسبتا زیاد، روش پی پله ای است. در این روش تمامی قسمت های پی از عمق یکسانی برخوردار نیستند و هر قدر به سمت بالا می رویم، پی عمیق تر و هر چه به سمت پایین می آییم و شیب ملایم تر می شود، عمق پی نیز به همان میزان کمتر است.
مقاوم سازی ویلا در شیب
در حین اینکه مراحل طراحی و ساخت و ساز ویلا در زمین شیب دار شروع می شود، باید به موضوع مقاومت سازه در برابر سیلاب و زلزله نیز به شکل جدی پرداخته شود. از این روی لازم است که حتما گروه مقاوم سازی سازه با سایر مهندسین پروژه مرتبا در ارتباط باشند تا در صورت برخورد با موانع و چالش ها، بهترین راهکار ممکن را پیاده سازی کنند.
مقاوم سازی ویلا در شیب، به دو عامل مهم بستگی دارد: نحوه پی ریزی و مقاومت مصالح استفاده شده.
همچنین به دلیل اینکه مصالح بر روی سطح شیب دار استفاده می شوند، باید از ضخامتی متناسب با جرم کلی سازه بهره مند باشند. استفاده از مصالح با ضخامت بیشتر، معادل با استحکام بالاتر نیست. چه ضخامت کمتر از حد معمول باشد و چه بیشتر از حد معمول، می تواند باعث سبکی یا سنگینی سازه و در نتیجه سبب فرو ریختن آن شود. تراکم مصالح استفاده شده برای ویلاهای ساخته شده در شیب نیز باید بالا باشد. در صورتی که متریال شما تخلخل بالایی داشته باشند، راه نفوذ گرما و رطوبت به آن ها باز می شود و سازه را آسیب پذیر می نمایند.
متریال مناسب برای پی ریزی
همچنین در هنگام پی ریزی، باید شالوده ساختمان از چسبندگی و دوام کافی برخوردار باشد. بهترین متریال برای پی ریزی ساختمان های بنا شده در شیب، ترکیب شن و ماسه با درصدهای مشخص است.
در غیر این صورت با توجه به این که سازه ویلا در زمینی شیب دار واقع می شود، موضوع آسیب پذیری آن در برابر حوادث طبیعی چون سیل که از مسیرهای بالادستی شروع شود، به مراتب بیشتر بوده و همین طور در برابر زلزله های احتمالی نیز آسیب پذیرتر خواهد بود. با این حساب لازم است که حتما تقویت سازه در برابر حوادث طبیعی به شکل کاملا حرفه ای و چیزی ورای ساختمان های بنا شده در زمین های مسطح، صورت گرفته و به همان تناسب نیز باید زمان و هزینه بیشتری صرف این موضوع شود.
عدم دخالت در پوشش طبیعی منطقه
مهم ترین نکته در طراحی ویلا در شیب، این است که آن را در مسیری بدون پوشش گیاهی بنا کنیم. قطع درختان و از بین بردن پوشش گیاهی به بهای ویلاسازی در یک زمین خاص، امری کاملا رد شده و اشتباه است. ضمن اینکه ممکن است مجبور به پاسخگویی در مراجع ذیربط قانونی باشید. پس توصیه می کنیم هنگام خرید زمین شیب دار برای ویلاسازی، این نکته را نیز مدنظر داشته باشید و زمینی پیدا کنید که در آن محدوده، درختان و بوته های زیادی وجود نداشته باشد.
ساخت ویلا در زمین شیب دار به سبک مدرن
از آنجایی که طراحی ویلا در شیب، سبب ایجاد فشار مضاعف بر روی پایه های سازه می شود، باید در پروسه ساخت تا حد امکان، از مصالح سبک و البته متراکم استفاده کرد. استفاده از عناصر تزیینی و سنگین مانند ستون ها و سرستون ها، فشار بیشتری را به پایه های سازه تحمیل می کند و سبب آسیب پذیر شدن آن می شود. بنابراین سبک های مدرن طراحی برای ساخت ویلا در زمین شیب دار، بیشتر توصیه می شود. این سبک ضمن سادگی و زیبایی، عناصر تزیینی اضافی ندارد و حداقل فشار را بر روی پایه های سازه وارد می کند.
محوطه سازی ویلا در شیب
محوطه سازی ویلا در شیب، شکلی نسبتا متفاوت نسبت به محوطه سازی در زمین صاف و مسطح دارد. برای طراحی فضای سبز در زمین شیب دار، باید به درصد شیب زمین، میزان عمق خاک و احتمال فرسایش آن توجه نمود. تا بهترین طراحی برای فضای سبز و محوطه سازی شما انجام بگیرد.
در طراحی محوطه سازی ویلا در شیب، باید موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
- نقشه برداری اصولی 2. بررسی موقعیت جغرافیایی و میزان بارش در آن منطقه 3. طراحی پلان فضای سبز و گرفتن تاییدیه از مشتری 4. انتخاب درختان و گیاهان سازگار با شرایط محیط 5. انتخاب متریال مرغوب و در عین حال سبک 6. بهره گیری از تجهیزات و ابزارآلات مناسب برای پی ریزی 7. مسطح کردن فضا پیش از شروع به محوطه سازی ویلا.
طراحی ویلا در شیب با تهران گاردن
اگر تصمیم به طراحی ویلا در شیب داشته باشید، باید بر مبنای اصول و استانداردهایی که در این خصوص وضع شده است، عمل کنید. تنها در این صورت است که نتیجه کار شما، قابل دفاع بوده و عمر مفیدی در طی سالیان دراز خواهد داشت. بدیهی است که ساخت ویلا در زمین های شیب دار، چیزی متفاوت از ساخت ویلا در زمین های صاف و یکنواخت خواهد بود و این نوع ساخت و ساز علاوه بر این که هزینه بیشتری به همراه خواهد داشت؛ با دقت و ظرافت و البته مهندسی متفاوتی نیز پیش می رود.
سخن آخر
در نظر داشته باشید که علی رغم سختی های طراحی ویلا در زمین های شیب دار و پیچیده تر بودن مراحل ساخت و ساز، ساخت چنین سازه هایی از مزایای قابل توجهی نیز برخوردار است. زمانی که شما یک ویلای شیک و لاکچری در یک زمین شیب دار داشته باشید، در هنگام فروش خواهان و مشتری بیشتری برای خرید به سراغ شما می آیند. و این موضوع به دلیل منظره فوق العاده ای است که از فضای روبروی خود، همیشه پیش چشم خود خواهید داشت که می تواند بسیار زیباتر و برتر از مناظری باشد که از ویلاهای موجود در زمین های صاف داریم. همین طور لذت پیاده روی در این مسیرها، با وجود سختی های ریز و درشتی که دارد، چیزی است که هرگز در یک مسیر و باغ ویلای معمولی، تجربه نخواهید کرد.
2 دیدگاه. دیدگاه جدید بگذارید
سلام طراحی شهرک داخلی انجام میدین؟ حدودی چقدر زمان میبره؟
روز بخیر طراحی فضای سبز برای بلوار شهرک هم انجام میدین؟