طراحی فضای سبز کارخانه باعث می شود هوای صاف و پاک در فضای بیرونی کارخانه جریان یابد و آلودگی محیطی نباشد. شاید فکر کنید منظور از فضای سبز فقط کاشتن چند درخت و نهال و چمن کاری است اما چنین چیزی فقط در کشور ما مشاهده می شود و طراحی فضای سبز کارخانه در کشورهای پیشرفته و توسعه یافته، از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
در کشورهای پیشرفته حتی در درون کارخانه هم فضای سبز گسترده و زیبایی قابل مشاهده است که علاوه بر تغییر و تلطیف روحیه فضا، به تعدیل دما و پاکیزگی هوا نیز کمک شایانی می کند.
اگر مایلید تا راجع به اصول و نحوه انجام طراحی و ساخت فضای سبز اطلاعات بیشتری یه دست آورید، در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
طراحی پلان فضای سبز کارخانه
اولین گام در اجرای فضای سبز کارخانه، طراحی پلان اولیه است. این پلان با توجه به متراژ و شکل فضا انجام می شود. در طراحی پلان باید دقت شود که مسیر ورود و خروج کامیون های سنگین به داخل کارخانه مسدود نشود. بنابراین اغلب طراحی فضای سبز برای کارخانه ها، به شکل خطی و در اطراف محیط انجام می شود.
علل اجرای فضای سبز در کارخانه ها
در نظر اول، ما فکر می کنیم ایجاد فضای سبز در کارخانه کاری است دل بخواهی اما بهتر است بدانید که ایجاد بستری برای فضای سبز و طراحی آن در کارخانه ها و پالایشگاه ها یک قانون است که در همه کشور ها و شهرهای صنعتی پیاده می شود. همانطور که می دانید، کارخانه ها گاز های سمی و پسماند آلوده تولید می کنند و به دلیل بالا بودن درصد آلایندگی آن هاست در خارج از شهر ساخته می شوند.
به همین خاطر قانونی که سازمان محیط زیست وضع کرده است در نظر دارد تا با این کار (ایجاد فضای سبز) در کارخانه ها، قدری از آلودگی هوا بکاهد. بر طبق این قانون همه واحد های صنعتی و تولیدی، کارخانه ها موظف اند که ۱۰ درصد از محیط بیرونی کارخانه را به فضای سبز اختصاص دهند.
طراحی فضای سبز با تهران گاردن
برای اینکه هر کاری به بهترین نحو انجام شود باید از متخصص آن کمک گرفت. طراحی فضای سبز هم همین حکم را دارد. بنابراین باید از خلاقیت طراحان فضای سبز در این زمینه استفاده کرد.
سپردن طراحی محوطه کارخانه به طراحان فضای سبز چند مزیت دارد:
طراحان فضای سبز از گیاهان مختلفی برای زیبا سازی محیط استفاده می کنند.
قادر به مدیریت هزینه ها به بهترین شکل ممکن هستند.
آب استفاده شده در کارخانه را به تصفیه رسانده و برای آبیاری فضای سبز استفاده می کنند.
از فضای موجود به شکلی بهینه استفاده می نمایند.
به اصول و موازین انجام این کار مسلط هستند.
مزایای اجرای فضای سبز در کارخانه
ایجاد محوطه سازی کارخانه نقش زیادی در بالا بردن روحیه کارکنان و کارگران دارد. بهتر شدن روحیه نیروی انسانی بهبود راندمان کاری را به دنبال دارد. در ادامه با مزایای انجام این کار، بیشتر آشنا می شویم.
1. بهره وری را افزایش می دهد؛
ثابت شده است که حضور در طبیعت تمرکز را بهبود می بخشد، خستگی توجه را کاهش می دهد و بهره وری را تا 20 درصد افزایش می دهد. همچنین گیاهان در فضاهای اداری روحیه بالاتر و سردرد کمتری را در بین کارمندان ایجاد می کنند. بنابراین به طور مستقیم این مفهوم شناخته شده و فلسفه تجاری پذیرفته شده را به چالش می کشد که دفاتر تمیز و مینیمالیستی اغلب مولدتر هستند.
تحقیق در مورد دلیل اینکه چرا گیاهان محرک اصلی برای بهره وری هستند، نشان می دهد که این گیاه باعث مشارکت بیشتر در کار می شود و باعث می شود کارگران از نظر فیزیکی، عاطفی و شناختی بیشتر درگیر کار خود شوند. این به سرعت با مشکل رایج از دست دادن حجم نیروی انسانی به دلیل از کار افتادن کارگران مبارزه می کند.
با توجه به اینکه کارمندان بیشتر وقت خود را در فضاهای بسته می گذرانند، وجود رنگ های بیوفیلیک مانند سبز، زرد و قهوه ای می تواند تأثیر تسکین دهنده ای بر آنها داشته باشد.
2. تعامل با دیگران را تشویق می کند و روابط مثبت را پرورش می دهد؛
یک پدیده غیرقابل توضیح طبیعت، توانایی آن در تغذیه روابط مثبت است. در واصع، گیاهان تأثیر آرامش بخشی بر مردم دارند، با کاهش استرس آن ها را قادر می سازد تا ارتباطات دلگرم کننده ای با دیگران ایجاد کنند. به نظر می رسد همین امر در مورد فضاهای سبز در محیط کار نیز اتفاق می افتد و در نتیجه فرهنگ کار تغییر می کند.
این یک محیط بازتر و مشارکتی تر را ترویج می کند و باعث می شود سلسله مراتب کمتری داشته باشد. این کار تعامل کارکنان را با یکدیگر بهبود می بخشد و به آن ها کمک می کند تا با هم هماهنگ باشند.
3. محیط سالم و زیبایی شناسی
فضای سبز کمک می کند تا دفاتر بیشتر شبیه فضایی خلاقانه و جمعی برای کارمندان به نظر برسند تا اینکه احساس کنند در یک مکان بسته گیر کرده اند. ادغام مناطق سبز در دفتر، با افزایش تعداد شرکت ها که اهمیت رفاه کارکنان خود را شناسایی می کنند، روند طراحی را ایجاد کرده است.
کارمندان و مشتریان به طور یکسان، اکنون درخواست مکان های کاری با گیاهان سرپوشیده و مناطق سبز باز را دارند که مناطق زیبایی را ایجاد می کند که می توانند به طور کامل از آن ها استفاده کنند. با این حال، گنجاندن فضای سبز در طراحی نه تنها از طریق گیاهان، بلکه با اجرای عناصر طراحی زیر امکان پذیر است:
آبنما
آلاچیق
استخر
و غیره.
4. تصویر خوب کارخانه
نشان دادن اینکه آسایش و رفاه کارکنان یک شرکت در خط مقدم است به جذب و سپس حفظ بهترین استعدادها کمک می کند. با افزایش استرس در محل کار در طول سال ها، این موضوع برای سازمان ها اهمیت فزاینده ای پیدا کرده است. بسیاری از شرکت ها اکنون در حال یافتن راه هایی هستند تا محل کار خود را به محیطی مساعدتر برای بهرهوری تبدیل کنند و ارزش بیشتری برای مهمترین داراییشان – یعنی افرادشان – قائل شوند.
5. صرفه جویی در انرژی و محیط زیست پایدار
فضاهای سبز در دفتر کار کاربردی فوری دارند زیرا گیاهان به طور طبیعی هوا را تصفیه می کنند. مقدار قابل توجهی از فضای سبز به طور طبیعی می تواند به کیفیت هوا، دما، رطوبت و سطح سر و صدا در یک منطقه کمک کند. گیاهان می توانند دما را تا 10 درجه کاهش دهند و به شرکت ها اجازه دهند در تنظیم دما صرفه جویی کنند.
این شرکتهایی که گامهای کوچکی را برای شروع از آنجا برمیدارند، متوجه میشوند که کارهای بیشتری میتوانند انجام دهند و در مسیر پایداری قدم بگذارند. پس از فضاهای سبز و بهره وری انرژی، شرکت ها راه های دیگری را برای کاهش ردپای کربن خود پیدا می کنند مانند:
کاهش ضایعات
حفاظت از آب
به حداقل رساندن استفاده از مواد شیمیایی
قرار گرفتن در یک محیط طبیعی در نهایت منجر به تشویق تدریجی افراد بیشتر به یافتن راههایی برای پایداری بیشتر میشود و این میتواند از محل کار شروع شود.
گیاهان مناسب برای طراحی فضای کارخانه
یکی از سوالات پر تکرار در خصوص طراحی کارخانه صنعتی، این است که چه گیاهانی برای فضای سبز کارخانه مناسب اند؟ در ابتدا باید گفت انتخاب گیاهان بستگی به بودجه کارخانه و زیست بوم آن منطقه دارد.
درخت چنار
درخت زبان گنجشک
درخت بید و شمشاد
مناسب ترین محل برای فضای سبز در کارخانه ورودی اصلی کارخانه و مسیر های تردد است. بهترین طراحی ای که می توان در این بخش پیاده کرد درست کردن سنگ فرش و چمن کاری در محیط بیرون کارخانه و گل کاری حاشیه مسیر است. می توان برای استراحت کارکنان در فضای باز نیز آلاچیق و سایبان را درست کرد.
سخن پایانی
به طور کلی ایجاد فضای سبزی که شامل چمن کاری، گل کاری و درختان در محیط بیرونی کارخانه باشد، هم هوا را صاف می کند هم روحیه کارگران کارخانه را بهتر می کند.