طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی

5/5 - (1 امتیاز)
این مقاله به بررسی اصول طراحی فضای سبز در مجتمع‌های مسکونی می‌پردازد. از انتخاب گونه‌های گیاهی مناسب برای فضاهای باز گرفته تا طراحی پارک‌ها، زمین بازی کودکان و مسیرهای پیاده‌روی، این مقاله راهکارهایی برای ایجاد محیطی سرسبز، آرام و با نشاط در مجتمع‌های مسکونی ارائه می‌دهد.

امروزه با مهاجرت مردم از مناطق روستایی به شهرها و دوری آن ها از طبیعت، اهمیت طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی بیش از پیش، آشکار می شود. ضمن اینکه مشاهدات ما به عنوان یک شهروند در جامعه، اهمیت محوطه سازی آپارتمان های مسکونی را در معماری سازه های امروزی نشان می دهد.

بهبود کیفیت زندگی، افزایش رفاه ساکنین تلطیف و تعدیل هوا و کمک به امر زیباسازی چشم انداز کلی یک شهر، از مهم ترین مزایایی است که می توان برای طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی نام برد. اگر مایلید تا در این مورد اطلاعات بیشتری کسب کنید و با نحوه انجام آن آشنا شوید، در ادامه این نوشتار همراه ما باشید.

مراحل طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی

فضاهای سبز برنامه‌ریزی ‌شده مهم ‌ترین نقاط عطف اجتماعی برای تعامل روزانه مردم هستند و همچنین به عنوان یکی از شاخص ‌های پایداری برای حفظ رفاه در جوامع مسکونی محسوب می‌ شوند. طراحی این فضاها مانند ساخت و ساز بنای اصلی، نیازمند طی کردن مراحلی است که در این بخش از مطلب به بررسی آن ها می پردازیم.

1.انتخاب سبک

انتخاب سبک، یک گام قبل از طراحی پلان فضای سبز قرار دارد. در این مرحله شما باید انتخاب کنید که طراحی فضای شما، به چه سبکی باشد. اگر ساخت سازه اصلی به سبک کلاسیک باشد، طبیعتا طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی نیز باید از همان سبک پیروی کند. در صورتی که ساخت سازه اصلی به سبک مدرن و امروزی باشد، باید از ایده های مدرن نیز برای اجرای فضای سبز در آن الهام بگیرید.

2.تهیه فهرستی از ویژگی های فضا

تسلط کامل بر روی ویژگی های یک سایت، دید مناسبی را راجع به طراحی فضای سبز آن به ما ارائه می دهد. بنابراین تهیه فهرستی از ویژگی ها، از جمله مواردی است که باید پیش از طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی، انجام شود. بررسی موارد زیر در مورد یک فضا، الزامی است:

شرایط آب و هوا
شرایط خاک و اقلیم منطقه
شدت و جهت تابش خورشید
میزان رطوبت و شدت وزش باد
انتخاب گیاهان سازگار با منطقه
جهت قرارگیری ساختمان اصلی
و غیره.

پس از تهیه این لیست، نوبت به طراحی پلان ویلا می رسد.

3.طراحی پلان و نقشه فضا

در طراحی پلان ابعاد و متراژ فضا، محل کاشت گیاهان، جانمایی المان هایی همچون استخر، آلاچیق و مسیرها و همچنین محل قرارگیری سازه اصلی نسبت به محوطه، مشخص است. با بررسی پلان، جهت و شدت تابش خورشید در ساعات مختلف روز، مصالح موردنیاز و برآورد هزینه ها، تعیین می شود.

همچنین این امکان برای کارفرما وجود دارد که پیش از هر گونه اقدامی، نظرات و اصلاحات پیشنهادی خود را بیان کند تا توسط طراح بر روی پلان اولیه اعمال کردد. در نهایت چیزی که اجرا می شود، پلان نهایی یا همان پلان تایید شده است. مراحل بعدی، در فاز اجرایی پروژه قرار دارد.

4. مسیرسازی

تعیین مسیر رفت و آمد افراد، یکی از مراحل مهم در طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی است. متریال مناسب برای مسیرسازی، بسته به سبک ساخت سازه اصلی می تواند متفاوت باشد.

چوب، بتن، چمن، چمن و واش بتن، سنگ های طبیعی نظیر تراورتن و موزاییک های سفالی، بهترین مصالح موجود برای مسیرسازی یک مجتمع مسکونی در کلان شهرهایی همچون تهران هستند. مواد نامبرده نه تنها از دوام و کیفیت بالایی برخوردارند، بلکه به زیبایی محیط نیز کمک شایانی می کنند.

5.انتخاب نوع پوشش گیاهی

گیاهان علاوه بر تعدیل و تلطیف هوا، می توانند به کاش آلودگی صوتی از طریق جذب آن کمک کنند. گیاهانی همچون سرو، اقاقیا، کاج، افرا و چنار، مانعی فوق العاده برای جذب آلودگی های صوتی هستند. همچنین نوع گیاهانی که قصد دارید در طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی به کار ببرید، باید با شرایط آب و هوایی شما سازگار باشد.

همچنین بسته به نحوه قرارگیری ساختمان نسبت به فضای سبز، ممکن است محوطه کاشت در معرض سایه یا آفتاب قرار دارد. اکر محوطه کاشت در محدوده سایه قرار می گیرد، باید از گیاهان سایه دوست و اگر در محدوده آفتاب قرار می گیرد، از گیاهان آفتاب دوست انتخاب کنید.

برای طراحی فضای سبز، به چند نوع پوشش گیاهی مختلف نیاز دارید:

  • چمن
    ارتفاع چمن باید تا قوزک پا باشد. از چمن برای کفسازی محوطه استفاده می شود.
  • بوته های کوتاه
    ارتفاع این درختچه ها تا زانو می رسد و اغلب در اطراف مسیرها کاشته می شوند.
  • درختچه های تزئینی
    ارتفاع این درختچه ها اغلب تا کمر می رسد و به عنوان حصار جزئی برای مسدود کردن دید افراد استفاده می شود. از درختچه های تزئینی برای محوطه سازی درب ورودی مجتمع نیز استفاده می شود.
  • درختچه های بلند
    ارتفاع این درختچه ها معمولا تا 1 متر است و برای تقسیم بندی محیط کاشت استفاده می شود.
  • درختان
    درختان ارتفاعی بالاتر از دید دارند و به عنوان حصاربندی کلی در اطراف استخرها، آلاچیق و دیوارها قرار می گیرند.

6. طراحی و ساخت المان های مختلف

در صورتی که فضای مجتمع مسکونی شما حالتی خصوصی و یا نیمه خصوصی داشته باشد، می توانید از المان های مختلفی برای محوطه سازی حیاط آن استفاده کنید. این المان ها شامل موارد زیر است:

طراحی و ساخت برکه مصنوعی، آبنما و جوی آب
طراحی و ساخت آلاچیق های سرپوشیده
طراحی و احداث استخر
طراحی و نصب باربیکیو
طراحی و ساخت فلاورباکس
طراحی و ساخت فضای جمعی روباز جهت برگزاری جلسات مجتمع
طراحی فضای بازی کودکان در محوطه مجتمع های مسکونی
نورپردازی، مرحله پایانی در طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی است.

7. نورپردازی

پس از انجام کلیه مراحل گفته شده، نوبت به اجرای نورپردازی محوطه می رسد. برای نورپردازی محوطه، می توانید از دو روش نورپردازی محیطی و نورپردازی تاکیدی، به صورت توامان بهره گیرید.

طراحی فضای سبز مجتمع مسکونی با تهران گاردن

یکی از خدمات ما در مجموعه تهران گاردن، طراحی فضای سبز آپارتمان های مسکونی است که توسط مهندسین خبره ما در این بخش اجرا می شود. در صورت تمایل به دریافت مشاوره رایگان و بازدید از محل پروژه توسط کارشناسان ما، با یکی از شماره تلفن های درج شده در سایت تماس بگیرید.

 

سخن پایانی

در این مطلب راجع به مراحل طراحی و اجرای فضای سبز در یک مجتمع مسکونی صحبت کردیم. در صورت داشتن هر گونه سوال، آن را در بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

اشتراک گذاری مطلب
guest
شماره تلفن همراه برای دسترسی راحت تر به شما جهت پاسخ گویی بهتر و به صورت محرمانه ارسال می شود. این فیلد برای عموم نمایشی ندارد!
0 دیدگاها
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها