یکی از روش های آبیاری قطره ای زمین های زراعی، باغات و …، آبیاری بارانی است که به کمک آن می توان به شکلی کاملا موثر و بسیار کارامد، مساحت زمین را تحت آبیاری حرفه ای و بسیار غنی قرار داد. این شکل از آبیاری مزایای بسیاری دارد که باعث می شود انتخاب اصلی کارشناسان باغداری، البته در فضاهایی که پتانسیل آن وجود داشته باشد، به شمار آید. البته باید هزینه اجرایی اولیه آن را نیز در نظر بگیرید که نسبت به بیشتر سیستم های آبیاری، بالاتر است. به کمک روش آبیاری بارانی، می توان در عین صرفه جویی در مصرف آب، سطح مورد نظر را به شکلی متمرکز و انبوه، تحت آبیاری قرار داد.
آبیاری بارانی چیست و در چه موقعیت هایی کاربرد دارد؟
آبیاری قطره ای بارانی از بهترین و ساده ترین روش های آبیاری است که طی آن آب از قطره چکان ها یا نازل ها، به شکل بارانی و با پاشش به جهات مختلف، خارج می شود.
در این روش از آبیاری که خروج آب را از نازل ها داریم، سطح کمی از خاک دریافت آب داشته و از این جهت مقدار تبخیر نیز کاهش می یابد و هدرروی کمتری داریم. به طور کلی در عین صرفه جویی در مصرف آب، توزیع یکنواخت و قابل توجهی از آن در سطح های نزدیک و در میدان قطره چکان ها را داریم.
در این سیستم از آبیاری؛ آب از شیر اولیه، لوله های مسیر و همین طور قطره چکان ها یا نازل ها عبور کرده و به خاک و ریشه می رسد. این سیستم می تواند به راحتی مساحت تحت کشت فضای سبز را آبیاری کرده و کارایی کامل داشته باشد.
در این سیستم قطره چکان ها یا نازل های اب، در مسیر لوله کشی باریک خود، به کمک فشاری سیستماتیک به محل تخلیه رسیده و از نازل ها خارج می شوند.
پیش از انتخاب سیستم آبیاری بارانی لازم است که همسویی آن با گیاهان کاشته شده در فضای سبز را بررسی کرده و نسبت به آن اطمینان یابید.
مزایای سیستم آبیاری بارانی
در طراحی فضای سبز از اصلی ترین مزایای سیستم آبیاری بارانی باید به تامین رطوبت کامل در خاک اشاره کرد. همین طور در این سیستم زمان آبیاری کاهش پیدا کرده و خیلی زودتر به انجام می رسد. با به کار بردن سیستم آبیاری قطره چکانی، کاهش رشد علف های هرز را خواهیم داشت. میزان آبیاری و توزیع آب در نازل ها بسیار یکنواخت بوده و کاملا قابل کنترل است.
شما می توانید با به کار بردن این سیستم آبیاری، در مصرف آب نیز صرفه جویی کامل به عمل آورید. این سیستم به شکل زمینه و شیب آن وابستگی ندارد و حتی در زمین های کشاورزی یا باغ های پرشیب به راحتی قابل اجرا است.
در نهایت از سایر مزایای سیستم آبیاری بارانی می توان به کاهش میزان شسته شدن خاک و از بین رفتن کودها و مواد مغذی آن اشاره کرد. این مشکلی است که در سیستم آبیاری معمولی و موضعی داریم و غالبا حجم زیادی از کود و مواد مغذی آب در این فرآیند شسته می شود و نیاز به کوددهی دوباره خواهد بود.
معایب آبیاری بارانی
از معایب سیستم آبیاری بارانی باید به اثرگذاری غالبا منفی وزش باد در توزیع یکنواخت آب خروجی از قطره چکان ها اشاره کرد. به این شکل در صورتی که وزش باد را داشته باشیم، خروج بارانی آب به سمتی که باد فشار وارد می کند، تمرکز پیدا کرده و سمت دیگر خلوت می شود. از سویی دیگر فرم پاششی این سیستم آبیاری، موجب می شود که سم های به کار رفته برای حذف آفت ها از روی برگ ها و گیاهان، پاک شده و نیاز به سم پاشی مجدد باشد.
سخن پایانی
برای انتخاب سیستم آبیاری بارانی یا قطره چکانی بارانی، لازم است که پیش از آن با یک کارشناس باغداری مشاوره داشته باشید و از مناسب بودن این سیستم برای منطقه تحت کشت خود، اطمینان یابید. اگر چه این سیستم فارغ از میزان شیب و فرم زمین است، اما باید حتما پیش از انتخاب و پیاده سازی آن، راهنمایی های لازم را دریافت کنید.