آبیاری قطره ای با بهترین کیفیت تجهیزات

آبیاری قطره ای که به آن آبیاری میکرو و همین طور آبیاری موضعی نیز گفته می شود، یکی از روش های آبیاری در اجرای فضای سبز است که همگام با طراحی فضای سبز، طراحی سیستم آن نیز پیاده سازی می شود. در این سیستم از آبیاری، آب قطره قطره و بسیار به آهستگی بیرون ریخته و به ریشه گیاهان می رسد. در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی نزدیک تر به این سیستم آبیاری در فضاهای سبز بیندازیم.

چرا آبیاری قطره ای را انتخاب کنیم؟

دلایل زیادی وجود دارد که به واسطه آن ها ترجیح می دهیم که آبیاری قطره ای را انتخاب کنیم. به وسیله این نوع آبیاری، میزان مصرف آب به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. کاهش مصرف آب در این روش از آبیاری در قیاس با سایر روش ها، در طول زمان بسیار محسوس بوده و ضمن صرفه جویی در منابع طبیعی؛ هزینه های آبیاری را نیز پایین می آورد.

به همین میزان سرعت آبیاری نیز در این الگو بالا می رود و در زمان های تنظیم شده، تمامی سطح زمین تحت آبیاری قرار می گیرد. در این شکل از آبیاری زمین های کشاورزی، باغ و …؛ کمترین میزان هدر رفتن کودهای مفید زمین را داریم. این چیزی بسیار قابل توجه است که باید حتما مورد نظر قرار دهید. کوددهی زمین های کشاورزی و باغات، با هزینه زیادی همراه است و در صورتی که حین آبیاری بخش زیادی از این کودها را از دست بدهیم، نیاز به هزینه دوباره خواهد بود و در سیستم آبیاری قطره ای این مزیت را داریم که کمترین میزان کود زمین تحت آبیاری هدر می رود و به خوبی کودهای اضافه شده به زمین، حفظ می گردد.

موضوع دیگری که باعث می شود بخواهیم آبیاری قطره ای را به عنوان بهترین سیستم آبیاری زمین های تحت کشت انتخاب کنیم، عدم رشد زیاد علف های هرز در این زمین ها است. به این ترتیب با انتخاب سیستم آبیاری قطره ای، تنها در موقعیت های مهم زمین و در محل کاشت ریشه گیاهان، آبیاری قطره چکانی داریم و به علف های هرز آبدهی صورت نگرفته و این موضوع باعث می شود که با رشد بی رویه این علف ها و گیاهان هرز روبرو نباشیم.

صفر تا صد آبیاری قطره ای

نکاتی در خصوص آبیاری قطره ای

در آبیاری قطره ای می توانیم در هر نقطه مساحت محدودی از فضای سبز را تحت آبیاری قرار دهیم. بدیهی است که با میزان خروج محدود آب در این الگو از آبیاری فضای سبز، مساحت زیادی تحت پوشش آبیاری قرار نمی گیرد. از طرفی دیگر به دلیل خروج محدود آب، میزان تراوش آن به عمق زیادی از خاک نیز انتقال نمی یابد. به واقع در این سیستم هم به لحاظ مساحت با محدودیت روبرو هستیم و هم به لحاظ عمق.

البته بسته به این که طراحی این سیستم آبیاری به چه شکلی صورت گرفته باشد، خروجی قطرات از منافذ آن گوناگون خواهد بود. به طور مثال ممکن است شما برای طراحی فضای سبز مورد نظر خود، فواصل را کمتر در نظر گرفته و به این شکل مساحت بیشتری را از طریق این سیستم تحت پوشش قرار دهید. به هر ترتیب این چیزی است که حین طراحی و اجرای فضای سبز به آن پرداخته شده و بسته به میزان گل و گیاهان کاشته شده در هر بخش و نوع آن ها که تا چه اندازه به آبیاری نیاز داشته باشند، متغیر خواهد بود.

به هر صورتی این شکل از آبیاری می تواند به میزانی لازم برای گیاهان مختلف، تراوش آب را داشته باشد و مهندسان باغداری به حتم از این سیستم در جایی که نیاز به این شکل از آبیاری باشد، استفاده خواهند کرد. به این دلیل است که طراحی سیستم آبیاری یک فضای سبز، باید حتما توسط افراد متخصص انجام شود و انجام غیرحرفه ای و غیراصولی آن، تمام معادلات آبیاری گل و گیاهان را برهم خواهد زد.

سیستم آبیاری قطره ای به چه تجهیزاتی نیاز دارد؟

اما ببینیم برای برپا کردن سیستم آبیاری قطره ای به چه تجهیزات و وسایلی نیاز داریم. این وسایل عبارتند از:

پمپ آب تحت فشار یا همان منبع آب تحت فشار

فیلتر شنی یا سیلیس که می تواند فیلتر دیسکی یا در جای آن توری باشد

تانکر کود

سیستم بک واش

لوله

لوله آبرسانی

لوله های فرعی

شیر کنترل فشار

قطره چکان ها به تعداد لازم که در هر نقطه مورد نظر، تعبیه شوند

نکته: به دلیل شکل خاص آبرسانی در سیستم آبیاری قطره ای که در بالا به آن اشاره گردید، بعضی اوقات روش‌های قدیمی و نسبتا سنتی برای کوددهی غیرموثر هستند. از این روی بیشتر مواقع در سیستم آبیاری قطره ای، کود شیمیایی مایع و آب آبیاری را با هم مخلوط می سازند. به این سیستم کوددهی و آبیاری همزمان کودآبیاری، شیمیاری و یا آبیاری شیمیایی اطلاق می گردد. در به کارگیری این روش، که آب و کود به آهستگی به گیاهان داده می شود، تا چیز نزدیک به نود و پنج درصد کاهش در مصرف کود خواهیم داشت.

مزایای آبیاری قطره ای چیست؟

از مزایای آبیاری قطره ای می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. کاهش میزان فرسایش و شسته شدن خاک و کود و به طبع مواد مغذی خاک
  2. کاهش مصرف آب در کنار دریافت بهره وری لازم
  3. قابلیت اجرا در هر نوع سطح زمین اعم از زمین های صاف و شیبدار
  4. قابلیت استفاده از آب های بازیافتی در این سیستم از آبیاری که البته نباید برای کاشت های خوراکی مورد استفاده قرار بگیرد و تنها در گیاهان تزیینی و فضای سبز، کاربرد دارد.
  5. کاهش زمان آبیاری و عدم فوریت آن
  6. کاهش میزان رشد علف ها و گیاهان هرز
  7. امکان کنترل خروجی آب از نازل های قطره چکانی
  8. کاهش میزان هدرروی کودهایی که به خاک اضافه شده اند.
  9. خیس شدن ریشه و خشک ماندن برگ و گل ها که به کاهش آفت های مربوط به گیاهان منجر خواهد شد.
  10. کاهش مصرف انرژی بابت خروجی آب

در نظر داشته باشید که آبیاری قطره چکانی نیازی به خروجی آب با فشار زیاد ندارد و از این جهت نیروی محرکه پمپ آن، نباید چندان قوی باشد. به این ترتیب بهینه سازی مصرف انرژی در این سیستم آبیاری فضای سبز دیده شده و باید این را یکی از امتیازات آن در نظر گرفت.

آبیاری هوشمند

معایب آبیاری قطره ای چیست؟

معایب آبیاری قطره ای نیز شامل موارد زیر هستند:

  1. هزینه طراحی و اجرای سیستم آبیاری قطره ای به مراتب بیشتر از هزینه راه اندازی سایر روش های آبیاری فضای سبز است.
  2. عیب یابی این سیستم به سختی اجرا شده و با توجه به شکل خروج آب، در صورت خرابی سیستم یا حتی خرابی یک یا چند عدد از نازل ها، تشخیص فوری آن بسیار سخت خواهد بود. از این جهت ممکن است گیاهان بابت عدم آبیاری صحیح در معرض آسیب قرار داشته یا آسیب ببینند، اما ناظر متوجه دلیل آن نباشد.
  3. عیب در فیلتر یا نبود فیلتر مرغوب، در مدت زمان باعث گرفتگی لوله ها و نازل ها شده و مشکلات تعویض، عیب یابی و ترمیم را به همراه خواهد داشت.

با در نظر گرفتن مزایا و معایب، می توان گفت که در مجموع این سیستم آبیاری بسیار مناسب است و در شرایطی که گیاهان کاشته شده همسویی با این روش از آبیاری داشته باشند، استفاده از آن هوشمندانه خواهد بود.

متاسفانه برخی افراد و حتی تیم های طراحی و اجرای فضای سبز به منظور کاهش کار و کاهش هزینه ها، به جای استفاده از این سیستم آبیاری به سراغ روش های جایگزین می روند. در حالی که این سیستم آبیاری مهندسی شده، ضمن صرفه جویی در خروجی آب، به طول عمر بیشتر گیاهان کمک کرده و از فرسایش زودرس خاک نیز جلوگیری قابل توجهی به عمل می آورد.

قابل توجه است که طراحی سیستم آبیاری باید پس از طراحی فضای سبز انجام شود و با در نظر گرفته منطقه ای جایگیری گل و گیاهان مختلف، این سیستم جایگذاری و پیاده سازی خواهد شد. محل قرارگیری نازل ها و تعیین فواصل آن ها از یکدیگر، کاملا بستگی به این دارد که در کدام قسمت از فضای سبز، چه گیاهانی کاشته شده و چه میزان تراکم یا پراکندگی داشته باشند. از این روی باید انجام این کار را در هر دو مرحله طراحی و اجرا به دست تیم های متخصص بسپارید تا نتیجه کار شما قابل توجه باشد.

آبیاری قطره ای در چه زمین های قابل اجرا است؟

سیستم آبیاری قطره ای در هر شکلی از زمین تحت کشت قابل اجرا است. شاید پیش از این تصور می کردید که برای تعبیه و راه اندازی این سیستم آبیاری، به حتم نیاز به زمین مسطح داریم، اما جالب است بدانید که حتی در پرشیب ترین زمین های تحت کشت، می توان سیستم آبیاری قطره ای را پیاده سازی کرد. علت این امر هم آن ست که در این شکل از سیستم آبیاری، نازل های خروج آب، بسیار کوچک بوده و خروج آب از این نازل ها نیز به صورت قطره چکانی است. با این حساب اهمیتی ندارد که هر یک از نازل ها در کدام بخش زمین و در چه شیبی قرار گرفته باشند. خروج آب از این نازل ها با سرعت مشخص و میزان محدود از پیش تعیین شده است و شیب زمین تاثیری در عملکرد آن ها نخواهد داشت. در صورتی که به طول مثال در سیستم آبیاری فواره ای، شیب زمین در جهت خروج آب و میزان پرتاب آن، کاملا تاثیرگذار خواهد بود و نمی توانیم این فاکتور را در تعبیه آن، دست کم و بی اهمیت قلمداد کنیم.

از این روی همیشه یکی از بهترین گزینه ها در انتخاب سیستم آبیاری زمین های شیب دار، سیستم آبیاری قطره ای است. به این ترتیب، تنها بار اول که این سیستم راه اندازی می شود، کمی فرآیند نصب و اجرای آن مشکل تر نسبت به شرایط عادی خواهد بود، اما در طول عملکرد، سطح بهره وری قابل توجهی را از این سیستم شاهد هستیم.

به علاوه لازم است که حتما نقشه محل قرارگیری نازل ها را در اختیار داشته باشید تا در صورت پیدا شدن عیب در هر یک از آن ها، در زمین شیب دار به راحتی بتوانید نازل معیوب را پیدا کرده و نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام کنید.

هزینه آبیاری قطره ای چقدر است؟

آبیاری قطره ای را باید نوعی از آبیاری موضعی بدانیم که به صورت قطره چکانی خروج آب داشته و باید در جای مسیر آن، نازل های خروج آب تعبیه شوند. از این رو هزینه آبیاری قطره ای مقداری بیشتر بوده و برای طراحی و تعبیه آن باید دقت و مهارت بیشتری به کار گرفته شود.

برای راه اندازی سیستم آبیاری قطره ای، نیازمند تعبیه شیر، لوله ها در مسیر آبیاری و قطره چکان ها یا همان نازل ها هستیم. با توجه به این که این آبیاری می تواند به شکلی کاملا گسترده در زمین فضای سبز جای گرفته و در نقطه به نقطه آن پراکنده شود، باید آن را به مراتب مفیدتر از آبیاری بارانی بدانیم.

از آن جایی که برای طراحی و اجرای این سیستم آبیاری، نیازمند تجهیزات بیشتری هستیم، هزینه آبیاری قطره ای متناسب با آن مقداری افزایش را خواهد داشت. از این گذشته بسته به این که چه تعداد نازل خروج آب یا قطره چکان نیاز داشته و یا چه میزان لوله در مسیر تعبیه سیستم آبیاری قطره ای قرار داده شود، این هزینه متفاوت خواهد بود.

بنابراین برای استعلام هزینه آبیاری قطره ای در فضای سبز مورد نظر خود، بهتر است ابتدا با یک کارشناس طراحی و اجرای فضای سبز مشورت کرده و دریابید که چه میزان قطره چکان و چه میزان لوله و شیر کنترل فشار و همین طور چه سایز پمپ یا منبع آب تحت فشار نیاز دارید. با در نظر گرفتن این نکات، می توانید هزینه لازم برای برپایی و اجرای این طرح آبیاری فضای سبز را برآورد کنید.

اما در نظر داشته باشید که علی رغم نرخ بالاتر این شکل از آبیاری، به دلیل فرمول خروج آب از نازل های آن، کمتر با شسته شدن کودهایی که به خاک اضافه کرده اید، روبرو هستیم و به طور کلی در این روش هدررفت آب کمتری نیز داریم.

انواع روش های آبیاری قطره ای 

روش اول: آبیاری با آرایش یک ردیفه

روش دوم: آبیاری با آرایش دو ردیفه

روش سوم: آبیاری با آرایش لوپ یا حلقه ای

روش چهارم: آبیاری قطره ای با نوار تیپ

روش پنجم: آبیاری بالبر

روش ششم: آبیاری زیرسطحی

روش هفتم: آبیاری قطره ای تراوا

روش هشتم: آبیاری قطره ای سفالی یا کوزه ای

روش نهم: آبیاری موضعی مه پاش

روش دهم: آبیاری موضعی میکروجت

روش یازدهم: آبیاری قطره ای ثقلی

حال با توجه به این که فضای سبز شما چه شرایطی داشته باشد و نوع قرارگیری گل و گیاهان آن به چه صورت باشد، چه نوع گیاهانی در این فضا کاشته شده، محل قرارگیری آن ها نسبت به یکدیگر چگونه است و هر یک به چه میزان آبیاری نیاز دارند، یکی از روش های آبیاری قطره ای انتخاب خواهد شد. بدیهی است که در صورت نیاز در بخش های مختلف این فضا، از روش های مختلف آبیاری استفاده می شود و می توان به این شکل بهره برداری حداکثری از روش های آبیاری را داشت.

به طور مثال در صورت نیاز در بخشی از فضای سبز از آبیاری قطره ای با آرایش یک ردیفه استفاده شده و در بخشی دیگر از آبیاری قطره ای با آرایش دو ردیفه استفاده خواهد شد. ممکن است بخواهید در منطقه ای از فضای سبز خود که گلکاری متمرکز شده است، از آبیاری قطره ای با آرایش حلقه ای استفاده کرده و به این شکل دامنه آبیاری قطره ای را به شکلی موثرتر در بخش گلکاری انبوه، پیاده سازی کنید.

به هر ترتیب چیزی که باعث می شود شما یکی از روش های آبیاری قطره ای را برای فضای سبز خود انتخاب کنید، پتانسیل ها و خصوصیات اولیه فضای سبز است و این موارد تعیین کننده خواهند بود.

لازم است که پیش از انتخاب یکی از این انواع آبیاری موضعی، ابتدا با کارشناس باغداری و طراحی و اجرای فضای سبز مشورت داشته و نظر تخصصی و کارشناسی وی را دریافت کنید. به یاد داشته باشید که این یک مورد کاملا تخصصی است و در صورت تجهیز غیرکارشناسی فضای سبز به سیستم آبیاری، با مشکلاتی در آینده روبرو خواهید بود و احتمالا نیاز به هزینه کردن مجدد پیش می آید.

مدت زمان آبیاری قطره ای

مدت زمان آبیاری قطره ای در مقایسه با دیگر مدل های آبیاری زمین های زراعی به مراتب بیشتر است، اما نمی توانیم این را به عنوان یک امتیاز منفی در نظر بگیریم. درختان و گیاهان نیازی به آبیاری یکباره و کوتاه مدت نداشته و اتفاقا آبیاری قطره ای و رفته رفته، می تواند به مراتب موثرتر باشد.

نازل آبیاری قطره ای

نازل های آبیاری قطره ای در جای جای مسیر قرار گرفته و باید دقت داشته باشید که هر یک از نازل ها به درستی کار کنند. در صورتی که یک یا بیشتر از نازل ها دچار مشکل شده و خروج قطره ای آب از طریق آن ها متوقف شود، در آبیاری همان منطقه، مشکل ایجاد خواهد شد و باید حتما به موقع نسبت به این موضوع رسیدگی صورت بگیرد.

هزینه آبیاری قطره ای باغچه

هزینه آبیاری قطره ای باغچه با توجه به مساحتی که تحت آبیاری قرار می گیرد، تعیین خواهد شد. بدیهی است که هر آن قدر که مساحت محوطه بیشتر باشد، هزینه آبیاری نیز بالاتر خواهد رفت. توصیه می کنیم که حتما پیش از اقدام، مشاوره تخصصی در این حوزه داشته باشید.

آبیاری قطره ای در تهران چیست و به چه دلیل انجام می شود؟

طراحی سیستم آبیاری فضای سبز، درست همزمان با محوطه سازی ویلا ، انجام خواهد شد و لازم است که پیش از اقدام به طراحی و اجرای فضای سبز ، در مورد نحوه آبیاری آن تصمیم قطعی را گرفته باشید.

البته این که چه نوع سیستم آبیاری را برای فضای سبز در اختیار خود انتخاب می کنید، به جز وضعیت آب و هوایی، به گل و گیاهان کاشته شده نیز بستگی مستقیم خواهد داشت. با این حساب درست زمانی که نوع گل و گیاهان تحت کاشت را انتخاب می کنید، لازم است که نوع و سیستم آبیاری نیز تعیین شود.

در شرایطی که نیاز به آبیاری با سرعت کم اما کاملا عمقی و پیوسته وجود داشته باشد، از سیستم آبیاری قطره ای در تهران استفاده می شود. به این شکل باید ترتیب و نظم درستی برای محل قرارگیری نازل های سیستم آبیاری وجود داشته و به خوبی تمامی نقاط لازم با سیستم آبیاری قطره ای؛ تحت آبیاری به موقع و اصولی قرار بگیرد.

به یاد داشته باشید که آبیاری صحیح فضای سبز، ضامن حفظ سلامت و شادابی گل و گیاهان کاشته شده است و در صورتی که بخواهید هزینه های صرف شده بابت کاشت گل و گیاهان مختلف در فضای سبز ایجاد شده، به هدر نرود؛ باید به خوبی سیستم آبیاری مهندسی شده ای را برپا کرده باشید.

مزیت داشتن نقشه آبیاری قطره ای در تهران

در صورتی که نقشه آبیاری را از پیش داشته باشید، در صورت بروز مشکل، به راحتی می توانید نقاط قرارگیری نازل های خروج آب را پیدا کرده و به این شکل ترمیم و تعمیرات لازم را پیاده سازی کنید. در غیر این صورت پیدا کردن نقاط عیب، روال بسیار پیچیده و سختی را خواهد داشت و ریسک صدمه دیدن گیاهان در این فاصله وجود دارد. به طور کلی در هر نقطه ای که با مشکل در رشد و ظاهر گیاهان روبرو باشیم، احتمال عیب در سیستم آبیاری وجود دارد و احتمالا آبیاری مناسبی در آن نقطه صورت نمی گیرد. از این روی حتما باید نقشه سیستم آبیاری را داشته و در صورت نیاز در این مواقع از آن استفاده نمایید.

سوالات متداول آبیاری قطره ای 

سخن پایانی

در بالا اشاره ای به سیستم آبیاری قطره ای داشتیم و مزایا و معایب آن را دنبال کردیم. شما چه تجربیاتی از طراحی سیستم آبیاری فضای سبز دارید و غالبا کدام مدل را برای آبیاری مهندسی شده با برآورد قابل انتظار، ترجیح می دهید.

5/5 - (97 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
Call Now Buttonمشاوره نیاز دارید؟ تماس بگیرید